Przepisy
Agaty

Sałatka śledziowa z fasolką i jajkiem

Przekąski, Przepisy, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

Szybka i pyszna sałatka z fasolką, śledziami i jajkiem. Imprezowy klasyk z lekko pikantnym, musztardowo-miodowym sosem.

sałatka śledziowa z fasolką (2)

Wszystkie składniki sałatki możecie przygotować wcześniej i przed samym przyjściem gości 'myk’ i ułożyć je na półmisku. 5 minut pracy i gotowe!

sałatka śledziowa z fasolką (5)

Proporcje dla ok. 4 osób

Śledzie (wcześniej odmoczone w wodzie przez ok. 4 godziny), pokrój w małe ukośne, ok 2 cm kawałki, ułóż na fasolce razem z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Cebulę pokrój w cienkie krążki, rozłóż na sałatce.

Całość skrop sosem – połączoną oliwą z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę oprósz pieprzem i posyp natką.

-->