Przepisy
Agaty

Krakersy parmezanowe

Ciasteczka, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Bądźmy szczerzy. To nie jest przekąska dla tych, co w ramach postanowień noworocznych postanowili zadbać o szczupłą linię…

krakersy serowe (1)

Połączenia masła i sera nie jest może najzdrowsze, ale za to jakie pyszne!

krakersy serowe (5)

Te ciasteczka świetnie sprawdzą się jako karnawałowy dodatek do szklaneczki wina czy zimnego piwa.

krakersy serowe (2)

Bazowałam na przepisie Nigelli Lawson. Proporcje na ok. 30 szt.

Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm, owiń w folię spożywczą i wstaw na 45 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto pokrój na ok. 1 cm talarki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj opcjonalnie wierzch ciasteczek roztrzepanym jajkiem, posyp odrobiną sera, pieprzem lub kminkiem.

Piecz ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 200 oC.

Jeśli chcesz, aby ciasteczka były idealnie okrągłe, ciastem wyłóż dno foremki do muffin i tak je piecz.

-->