Przepisy
Agaty

Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie

Pizza, Przepisy – blog kulinarny
Opis

W kategorii jedzenia na pocieszenie, pizza jest jednym z moich dań-faworytów. Właściwie nie przypominam sobie sytuacji, kiedy nie miałabym ochoty na chrupiące drożdżowe ciasto z dodatkami. Czasem wystarczy sos pomidorowy i mozzarella, innym razem idę w pikantne chrizo, albo jeszcze mniej typowe dodatki.

Tym razem moja pizza połączyła klasykę ze smakiem świeżym i chrupiącym. Aromat dobrej oliwy, sosu balsamicznego i świeżych ziół stworzył danie, któremu bliżej do restauracyjnej sali niż budki z fast foodem.

Świeże pomidory pokrój w ósemki, wydrąż z nich gniazda nasienne, pokrój w małe części, posól, popieprz i połącz z drobno posiekanym czosnkiem. Rozłóż je na cieście, dodaj suszone pomidory, na nich ułóż plastry mozzarelli i kawałki szynki. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220oC, piecz do momentu lekkiego zarumieniania ciasta i sera.

Na gotową porcję pizzy połóż listki roszponki. Całość skrop oliwą i polej balsamicznym sosem.

-->