Pomarańczowe naleśniki Julii Child
Mąka, mleko i jajka. Jeśli masz w domowych szafkach to trio, otwiera się przed Tobą ograniczony tylko wyobraźnią świat delikatnych naleśników, pysznych placków i pożywnych kluseczek. Potraw przeze mnie szczerze uwielbianych. Poprawiających nastrój, słodkich i wytrawnych, zawsze pysznych!
Dziś skupię się na delicji rodem z przepastnych zasobów Julii Child. Delikatne deserowe crêpes z pomarańczową nutą. Sama Julia podawała je z cytrusowym masłem, ja proponuję nieco bardziej dietetyczne nadzienie na bazie twarożku doprawionego wanilią i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Tym daniem słodko rozpoczniecie każdy dzień lub idealnie zakończycie uroczysty obiad może ten z okazji Dnia Babci i Dziadka- to już niedługo, pamiętajcie!
Naleśniki przygotowuję w ramach świetnej akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje”, promującej produkty zbożowe, które powinny być podstawą naszej zdrowej i zbilansowanej diety. Być może pamiętacie, że jakiś czas temu, nawiązując właśnie do tej akcji, gotowałam w DDTVN przedstawiając zalety kasz (TU link) :) Zbożowe poczynania śledzić możecie na bieżąco także na Facebooku (TU – link go FB Zboże Smakuje i Inspiruje).