Przepisy
Agaty

Jabłecznik z pianką (bezą)

Ciasta, Przepisy
Opis

To ciasto kojarzące mi się z typowymi „imieninami u Cioci” i jest to wspomnienie nad wyraz miłe! Kruchy placek, pachnące cynamonem jabłka i piankowa warstwa słodkich białek.

DSC_0739 (4)

W tej wersji specjalnie nałożyłam na owoce nieco mniej ubitych białek, chciałam uzyskać tylko cienką warstwę przypieczonej bezy, ale możecie podwoić proporcje i zwieńczyć swoje ciasto porządną dawką tej słodkiej ambrozji!

DSC_0731 (3)

Przepis wzorowałam na propozycji niezastąpionej Moniki z Gotujebolubi.pl

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć (najwygodniej zrobić to w malakserze). 1/3 ciasta oddziel i włóż do zamrażalnika, pozostałą część na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nią dno foremki do pieczenia. Na cieście ułóż jabłka.

Pianę ubij na sztywno z cukrem, rozłóż na owocach.

Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wierzchu piany. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 40 minut.

-->