Przepisy
Agaty

Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Chodziło za mną coś słodkiego, więc koniecznie musiałam upiec ciasto. Właśnie siedzę i jem jego kawałek. Aromatyczna babka marchewkowa, z wiórkami kokosowymi oraz migdałami, pachnąca cynamonem. W sam raz na zimowy wieczór!

DSC_0736 (2)

Marchewka i kokos sprawiają, że ciasto jest dość ciężkie i wilgotne (dodatek oliwy i whiskey!), dla mnie- doskonałe!

DSC_0730 (2)

Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i goździkami.

Marchewki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, połącz z kokosem i migdałami.

W dużej misce oba rodzaje cukru wymieszaj (np. silikonową szpatułką) z oliwą, jajkami i whiskey. Do masy dodawaj stopniowo (w 3 partiach) mąkę oraz marchew, mieszając po każdej partii dodanych składników. Odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie przełóż do foremki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.

-->