Zapiekanka mięsna z ziemniakami w beszamelu
To danie z serii „potrzeba matką wynalazku”. Ponieważ miałam w lodówce mielone mięso, postanowiłam trochę z nim pokombinować i tym sposobem przygotowałam zapiekankę na piątkę z plusem!
Pożywna, z warstwą apetycznie zarumienionych ziemniaków na wierzchu z pewnością trafi w Wasz gust!
- mięso mielone - 500g, wołowe
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- cebula - 2 szt
- czosnek - 1 ząbek
- marchewka - 1 szt
- pietruszka - 1 szt, korzeń
- seler - 1/4 szt
- por - 1/2 szt
- ziemniaki - 6 szt, raczej duże
- mąka pszenna - 2 łyżki
- masło - 3 łyżki
- mleko - ok. 1/2 l
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Ziemniaki obierz, pokrój w ok. 1 cm plastry. Włóż do garnka razem z 1 cebulą, zalej mlekiem, posól i obgotuj, aby pozostały półtwarde. (Nie wylewaj mleka, użyjesz go do zrobienia sosu)
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj potartą na dużych oczkach tarki marchewkę, seler oraz pietruszkę, smaż na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso, wymieszaj i usmaż.
Wlej pomidory, dopraw do smaku.
W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej ok. 1 szklanki mleka pozostałego po gotowaniu ziemniaków. Dokładnie połącz, przypraw, gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Do naczynia do zapiekania przełóż mięso. Na wierzchu rozłóż ziemniaki, polej sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 30 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut, aby sos zgęstniał.
-
Serdecznie dziękuję, uznaję to za komplement :)
oj bedzie sie jutro robiło !!!! mam nadzieje na wiosenno-letnie warsztaty jak skoncze karmic :D pozdrawiam i sukcesow zycze!!!! :*
-
Zapraszam!
Szkoda, że nie doczytałam, że ziemniaki gotuje się w mleku, więc beszamel musiałam zrobić klasycznie zamiast użyć wywaru, ale i tak wyszło pyyyyszne :) dziękuję za przepis :)
Zapiekanka wygląda na bardzo apetyczną :) mam tylko jedno pytanie:w składnikach podany jest por,ale nigdzie w przepisie go nie umieściłaś.Podejrzewam że dodaje się go razem z marchewką,pietruszką przed dodaniem mięsa.Czy mam rację? :)
OOOO jakie to było pyszneee! Pani Agato, kolejna szóstka dla Pani! A jutro ciasto z ricottą, po jutrze naleśniki Julii Child. Po po jutrze będę się toczyć do pracy :) pyysznie!!!
Zrobiłam bez pomidorów i również wyszło pyszne.
zapiekanka zrobiona, pycha!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Umiejętność tworzenia fajnych potraw z lodówkowych nieużytków jest cechą mistrzów !!!