Przepisy
Agaty

Pomysł na świąteczny obiad: pappardelle z dzikiem

Makarony, Mięso, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

Mam takie szczęście, że co jakiś czas MAKRO pozwala mi na wybranie sobie czegoś dobrego z ich oferty. Tym razem sięgnęłam po mięso, które nie gości zbyt często na moim stole, a mianowicie dzika. To jest naprawdę DOBRE mięso, bo zgodnie z praktyką firmy kontrolowane jest na każdy etapie podróży kończącej się w naszym koszu zakupowym (o czym pisałam też tu. Pamiętajcie, dziczyzna to ten typ mięsa, które musi być kupowane w pewnym źródle!)

Nie mając więc żadnych wątpliwości co do jakości mojej łopatki, wzięłam się  za marynowanie- to  podstawa w przyrządzaniu dziczyzny! Mięso przeleżało więc kilka dni w mieszaninie wina, przypraw i warzyw, po czy zostało wolno upieczone.

Pieczeń okazała się wyjątkowo delikatna, mięso kruche i soczyste o wyczuwalnym aromacie wina. Podałam je z grubymi paskami jajecznego pappardelle. Chciałam pokazać, że danie z makaronem może być również bardzo eleganckie. Sprawdzi się doskonale także na świątecznym stole!

Follow my blog with Bloglovin

Mięso odsączone z marynaty posól i popieprz, skrop oliwą. Na dnia naczynia do zapiekania ułóż warzywa z marynaty, na  nich połóż mięso. Na dno wlej 1/2 marynaty. Wstaw dopiekarnika nagrzanego do 220 oc na 20 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 oC i piecz ok, 3-4 godzin (w zależności od wielkości kawałków mięsa), podlewając co jakiś czas marynatą z dnia brytfanki.

Pozostałą marynatę przelej do rondelka i zredukuj podgrzewając na średnim gazie. Dopraw do smaku bulionem lub (i) zaciągnij słodką śmietanką. Przypraw do smaku, ewentualnie zagęść odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody.

Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Część mięsa podziel na małe kawałki i dodaj do sosu, resztę pokrój w plastry. Na porcję makaronu wlej sos, na wierzchu ułóż kawałki dzika. Możesz posypać natką.

-->