Przepisy
Agaty

Pomysł na świąteczny obiad: pappardelle z dzikiem

Makarony, Mięso, Przepisy – blog kulinarny, Święta

Mam takie szczęście, że co jakiś czas MAKRO pozwala mi na wybranie sobie czegoś dobrego z ich oferty. Tym razem sięgnęłam po mięso, które nie gości zbyt często na moim stole, a mianowicie dzika. To jest naprawdę DOBRE mięso, bo zgodnie z praktyką firmy kontrolowane jest na każdy etapie podróży kończącej się w naszym koszu zakupowym (o czym pisałam też tu. Pamiętajcie, dziczyzna to ten typ mięsa, które musi być kupowane w pewnym źródle!)

Nie mając więc żadnych wątpliwości co do jakości mojej łopatki, wzięłam się  za marynowanie- to  podstawa w przyrządzaniu dziczyzny! Mięso przeleżało więc kilka dni w mieszaninie wina, przypraw i warzyw, po czy zostało wolno upieczone.

Pieczeń okazała się wyjątkowo delikatna, mięso kruche i soczyste o wyczuwalnym aromacie wina. Podałam je z grubymi paskami jajecznego pappardelle. Chciałam pokazać, że danie z makaronem może być również bardzo eleganckie. Sprawdzi się doskonale także na świątecznym stole!

Follow my blog with Bloglovin