Przepisy
Agaty

Proste i pyszne ciasto z wiśniami

Ciasta, Owoce

Ciasto z wiśniami

Kocham, no po prostu kocham wszelkie wiśniowe desery. Wiśnie to dla mnie letnie owoce idealne. Tak wspaniale łączą w sobie słodycz z lekko kwaskowatą nutą, że każde danie z nimi jest wyjątkowe. Desery zyskują na wyrazistości, nie są słodko mdłe, mają w sobie „to coś”!

Dziś postawiłam na super ciasto z wiśniami. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu (składniki wystarczy wymieszać tylko w misce, żaden mikser niepotrzebny!), lekkie i przy tym wilgotne (zawdzięcza to dodatkowi jogurtu greckiego)- długo zachowuje świeżość.

Ciasto z wiśniami

Dodatki do ciasta z wiśniami

Na wierzchu ciasta znajdziecie oczywiście wiśnie (żadne zaskoczenie;), ale dodatkowo posypałam wierzch grubymi wiórkami kokosowymi (tzw. chipsami kokosowymi). Możecie wykorzystać płatki migdałowe, posiekane pistacje, a nawet ziarna sezamu.

Samo ciasto doprawiłam wanilią. Świetnie sprawdzi się jednak także świeżo otarta skórka z cytryny, która nadaje wypiekom wspaniały aromat. pamiętajcie jednak, aby otrzeć tylko żółtą część skórki cytryny, biała (znajdująca się pod nią) jest po prostu gorzka i może źle wpłynąć na smak ciasta.

Do wypieku ciasta z wiśniami wykorzystałam okrągłą foremkę o średnicy ok. 22 cm. Ciasto wyszło dość wysokie. Możecie wybrać więc nieco większą foremkę, ciasto w prawdzie wyrośnie nieco niższe, ale za to zyskacie więcej miejsca, w które możecie dodać wiśnie ;)

Wiśnie przed nałożeniem na ciasto oczywiście wcześniej wypestkowałam.

Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, można je przed ułożeniem na cieście obtoczyć lekko w odrobienie mąki ziemniaczanej- zwiąże ewentualny nadmiar płynów i tym sposobem owoce nie wpadną na dno ciasta.

Ciasto z wiśniami