Proste muffinki jogurtowe z wiśniami
Największy urok muffinek to prostota ich przygotowania. Miska, kilka podstawowych składników, papierowe „papilotki” (mniej mycia foremek!) i można piec!
Te muffinki dzięki dodatkowi oleju i jogurtu są bardzo lekkie i wilgotne- długo utrzymują świeżość. Z proporcji otrzymacie ok. 12 sztuk o klasycznym rozmiarze.
Ważne, żeby foremek nie napełniać do samej góry ciastem, wystarczy do ok. 2/3 wysokości foremki, żeby babeczki ładnie wyrosły. Nie dodawajcie też (choć wiem, że kusi!) zbyt dużo wiśni – wystarczą jakieś 3 na sztukę- te owoce mają w sobie dużo soku i lubią uciekać na dno wypieków. To tyle z moich rad. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!
NIE POLECAM. Ciasto jak guma! Nie można rnomalnie nałożyć w foremki.
W smaku też takie sobie – smakuje jak to ***** z pudełka.