Przepisy
Agaty

Proste muffinki jogurtowe z wiśniami

Ciasta, Desery, Muffiny & babeczki, Przepisy
Opis

Największy urok muffinek to prostota ich przygotowania. Miska, kilka podstawowych składników, papierowe „papilotki” (mniej mycia foremek!) i można piec!

Te muffinki dzięki dodatkowi oleju i jogurtu są bardzo lekkie i wilgotne- długo utrzymują świeżość. Z proporcji otrzymacie ok. 12 sztuk o klasycznym rozmiarze.

Ważne, żeby foremek nie napełniać do samej góry ciastem, wystarczy do ok. 2/3 wysokości foremki, żeby babeczki ładnie wyrosły. Nie dodawajcie też (choć wiem, że kusi!) zbyt dużo wiśni – wystarczą jakieś 3 na sztukę- te owoce mają w sobie dużo soku i lubią uciekać na dno wypieków. To tyle z moich rad. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!

Dodaj jogurt, jajko, olej oraz esencję migdałową (radzę wybrać tę naturalną!). Połącz.

Ciastem napełniaj foremki do babeczek wyłożone papilotkami do ok. 2/3 wysokości. Na wierzchu każdej porcji ułóż ok. 3 wiśni, posyp płatkami migdałowymi (i opcjonalnie szczypta grubego cukru).

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

-->