Przepisy
Agaty

Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami

Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Zupy
Opis

Zima to idealny czas na przygotowywanie solidnych zup. Porcja takiej (no, może z małą dolewką…) może wystarczyć i za dwudaniowy obiad. W końcu mamy tu i ziemniaki, i warzywa, i klopsiki.

Jeśli chcecie, żeby zup z klopsikami była jeszcze pożywniejsza, możecie dodać do niej drobną kaszkę, która ją zagęści. Ja często połowę zupy miksuję i łączę z pozostałymi składnikami, ma wtedy bardzo fajną, lekko gęstą konsystencję.

Dodatek koperku do tej zupy wydaje mi się wręcz obowiązkowy!

Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw na 10 minut. Połącz z mięsem, żółtkami, przyprawami i uduszoną (lub tylko startą na tarce) cebulką. Uformuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki ugotuj w zupie.

 

W gorącej zupie rozpuść serek topiony, dodaj kurkumę, dopraw do smaku. Na sam koniec dodaj koperek.

-->