Przepisy
Agaty

Prosty makaron z krewetkami

Kuchnie świata, Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

makaron z krewetkami (2)

Nikt nie powinien mieć problemu z kupnem dobrych krewetek. Świeże czy mrożone dostępne są we właściwie każdym sklepie.

makaron z krewetkami (1)

Nie ma oczywiście jak owoce morza jedzone na plaży, godzinę po ich połowie. Czasami jednak musimy zadowolić się tym, co na miejscu. I to też może być naprawdę pyszne!

makaron z krewetkami (4)

Jeśli używacie do dania mrożonych krewetek, rozmrażajcie je wolno w lodówce. Owoce morza nie lubią ciepła!

makaron z krewetkami (5)

Proporcje dla 4 osób.

Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekane szalotki oraz całe ząbki czosnku.

Dodaj krewetki (surowe lub rozmrożone), smaż kilka minut (aż krewetki staną się jednolicie czerwono-pomarańczowe) mieszając od czasu do czasu, uważając aby nie przypalić czosnku. Wlej wino. Gotuj jeszcze minutę na dużym ogniu.

Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i natkę. Wymieszaj z makaronem, podawaj od razu.

-->