Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą
Zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że często robię rolady, ba! to jedna z pierwszych w moim życiu, a przy tym niezbity dowód na to, że nie jest to wyjątkowo skomplikowany deser. Ach, żeby sezon ana truskawki mógł trwać cały rok…
- ciasto
- jajko - 2 szt
- cukier - 75 g
- mąka pszenna - 50 g
- mąka kukurydziana - 25 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- cukier puder - 4 łyżki
- woda - 4 łyżki
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
- skórka z cytryny - otarta z 1/4 owocu
- żelatyna - 2 listki
- truskawki - 200 g
- śmietanka kremówka - 300 ml
- czekolada - biała, 1/2 tabliczki
Lekko ubij całe jajka, dodaj cukier, szczyptę soli i ubijaj aż uzyskasz białą, pusztą masę. Dodaj skórkę cytrynową, mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlej ciasto. Piecz w 180 oC około 10 minut. Ostudź.
Z wody, soku z cytryny i łyżki cukru pudru przygotuj płyn, nasącz nim ciasto.
Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki, posyp łyżką cukru pudru, odstaw na kilka minut.
Odlej ¼ szklanki śmietanki, podgrzej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, dodaj do ciepłej śmietanki, rozmieszaj i wystudź. Ubij resztę śmietanki z łyżką cukru, dolej śmietankę z żelatyną.
Ciasto zdejmij z papieru do pieczenia, na „górnej” stronie rozłóż śmietankę, na niej truskawki. Zwiń delikatnie nadając ciastu kształt rolady. Wierzch oprósz cukrem pudrem, ozdób roztopioną białą czekoladą. Ciasto podawaj schłodzone.
Wygląda cudownie! Po pracy idę po truskawki i też zrobię :D
Pozdrawiam,
http://www.megulencja.blogspot.be
Jaka śliczna rolada! I z truskawkami,które uwielbiam:)
ciasto zachwyca! wygląda smacznie, lekko… mmm… pozdrawiam!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ale wygląda magicznie i pysznie