Przepisy
Agaty

Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą

Ciasta, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że często robię rolady, ba! to jedna z pierwszych w moim życiu, a przy tym niezbity dowód na to, że nie jest to wyjątkowo skomplikowany deser. Ach, żeby sezon ana truskawki mógł trwać cały rok…

 

Z wody, soku z cytryny i łyżki cukru pudru przygotuj płyn, nasącz nim ciasto.

Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki, posyp łyżką cukru pudru, odstaw na kilka minut.

Odlej ¼ szklanki śmietanki, podgrzej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, dodaj do ciepłej śmietanki, rozmieszaj i wystudź. Ubij resztę śmietanki z łyżką cukru, dolej śmietankę z żelatyną.

Ciasto zdejmij z papieru do pieczenia, na „górnej” stronie rozłóż śmietankę, na niej truskawki. Zwiń delikatnie nadając ciastu kształt rolady. Wierzch oprósz cukrem pudrem, ozdób roztopioną białą czekoladą. Ciasto podawaj schłodzone.

-->