Przepisy
Agaty

Roladki ciasta filo z twarogiem i rukolą

Dodatki, Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

Ciasto filo nie jest zbyt popularne w naszej kuchni, a szkoda, bo to bardzo fajny, uniwersalny produkt. Możecie kupić je w delikatesach w formie mrożonej lub chłodzonej.

wytrawne paluszki z ciasta filo z rukolą (7)

Płaty ciasta należy posmarować roztopionym masłem, a następnie np. nadziać. Jest na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzi się w wersji tak słodkiej, jak i wytrawnej.

wytrawne paluszki z ciasta filo z rukolą (2) wytrawne paluszki z ciasta filo z rukolą (3) wytrawne paluszki z ciasta filo z rukolą (4) wytrawne paluszki z ciasta filo z rukolą (5)

Dziś „paluszki” z ciasta filo nadziałam masą z twarogu, pikantnej rukoli i wiosennej dymki. To naprawdę pyszne połączenie!

wytrawne paluszki z ciasta filo z rukolą (8)

Proporcje na ok.10 szt

Twaróg wymieszaj z jajkiem, ricottą, posiekaną rukolą i szczypiorkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Arkusze ciast filo pokrój na mniejsze prostokąty.

Porcję ciast wielkości ok.A4 posmaruj pędzelkiem masłem, nałóż drugi, taki sam kawałek. U góry kawałka połóż porcję nadzienia. Zawiń górny rant, oraz boki, zwiń jak naleśnik (zdjęcia powyżej).

Wierzch posmaruj ponownie masłem.

Roladki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC (aż ciasto się zarumieni). Po wyjęciu z pieca, przełóż porcje od razu na kratkę, aby się ostudziły.

-->