Przepisy
Agaty

„Sałatka caprese” z cukinią na ciepło

Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa

W tym przepisie klasyczna „Sałatka Caprese” jest tylko punktem wyjścia. Tak jak w oryginale mamy tu pomidory, mleczną w smaku mozzarellę oraz listki świeżej bazylii i dobrą oliwę. Smak sałatki wzmocniłam jednak przez dodanie do niej podanej na ciepło cukinii skąpanej dodatkowo w pachnącym czosnkiem sosie winegret.

W odróżnieniu od oryginału sałatkę podałam też w nieco inny sposób. Kule mozzarelli porwałam palcami na większe kawałki, pomidory zaś wymieszałam z długimi wstążkami cienko pokrojonej cukinii (do jej krojenia użyjcie koniecznie poczciwej obieraczki do warzyw, będzie miała cudowną konsystencję!). Wyszło bardziej rustykalnie, ale mi taki styl na talerzu bardzo się podoba!

Do sałatki dorzuciłam też trochę zieleniny- świeżych listków lekko pikantnej w smaku rukoli. Do tego grzanki skropione oliwą i posiłek gotowy!

Proporcję podaję na 2 naprawdę solidne porcje.