Sałatka z fasolki i grillowanej papryki
Byłam szczerze zaskoczona, że sałatka z dodatkiem fasoli może być tak lekka. Serio, dodatek świeżych ziół i kwaskowatego sosu sprawia, że to świetne danie na ciepły, letni dzień. Może być podana lekko schłodzona, nie straci na smaku.
- fasola - 1 puszka
- czerwona papryka - 1 sztuka
- szalotka - 1 szt
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
- sos
- oliwa - 2 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- bazylia - 5 listków
- sól , pieprz - do smaku
Paprykę upiecz w piekarniku, lub opal nad palnikiem do momentu aż cała jej skórka stanie się czarna i zwęglona. Gorące warzywo włóż do szczelnego woreczka foliowego, zamknij. Po kilku minutach wyjmij z woreczka i oczyść ze spalonej skórki (warzywo lekko zaparuje, to ułatwia obieranie). Pokrój w małą kostkę.
W misce wymieszaj ocet, oliwę, poszatkowane zioła i drobno pokrojoną szalotkę.
Dorzuć fasolkę (bez zalewy).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku (może się okazać, że potrzeba np. nieco więcej octu czy alternatywnie soku z cytryny). Całość posyp posiekanymi listkami pietruszki (lub np. mięty).
Wygląda ciekawie :)
Pozdrawiam,
http://www.megulencja.blogspot.be
Świetna…, dodatkowo akurat zaczynają się przeceny papryki !!!
-
To się nazywa ekonomia gastronomii ;)
-
Dobra żona tym się chlubi,
że gotuje, co mąż lubi !
-
Właśnie poszukiwałam jakiegoś dania, które nadawałoby się do mojej diety. Tradycyjnie zajrzałam do Pani (bojąc się trochę jakiegoś nowego deserku), a tu taka niespodzianka! Ta sałatka pasuje idealnie!
Bardzo dziękuję i pozdrawiam :D
Prezentuje się znakomicie. Chętnie wypróbuję przepis. A grillowaną paprykę bardzo lubię:)
Łouł! teraz blog wygląda dużo, dużo ładniej! Świetny layout, bardzo dobra decyzja, że przeniosła bloga z blogspota.
Twój blog wygląda teraz niesamowicie! Papryczka jest cudowna :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Wszystkie składniki są super, a i całość extra !!!