Sernik dyniowy z solonym karmelem
Mam takie małe marzenie … chciałabym, żeby każdy mój sernik wychodził idealnie. Był puszysty i nie pękał na środku. Ten okazał się rewelacyjny, bo błyskawiczny w przygotowaniu i taaaaki dobry! Jeśli więc mi udało się upiec idealnie kremowy sernik, Wam też na pewno wyjdzie małe cudo sztuki cukierniczej ;)
Może już trochę męczę Was tymi dyniowymi smakami, ale jesienią nie mogę się opanować i dynię przyrządzam na wszelkie możliwe sposoby. W tym przepisie specjalnie zrezygnowałam z cynamonu, żeby pokazać, że dynia świetnie łączy się nie tylko z przyprawami korzennymi. Można z niej zrobić naprawdę subtelny i delikatny deser. Taki jak ten.
- ciasteczka digestive (lub owsiane) - ok. szklanka, pokruszonych
- masło - stopione, 3 łyżki
- cukier - 1 łyżka
- masa serowa
- serek kremowy - 200g
- cukier - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- jajko - 2 szt
- puree z dyni - 3/4 szklanki
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sos karmelowy
- cukier - 3/4 szklanki
- woda - 1/4 szklanki
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- masło - 2 łyżki
- fleur de sel - lub sól morska do oprószenia wierzchu
Foremkę o średnicy ok. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokruszone ciasteczka wymieszaj ze stopionym masłem i cukrem, wyłóż nimi dno formy, mocno dociskając. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160 oC, ostudź.
Serek zmiksuj z cukrem i mąką, wbij kolejno jajka. Ciągle miksując dodaj puree z dyni*, śmietanę i esencję waniliową. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 50 minut, środek sernika powinien pozostać półpłynny. Sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodził.
Przygotuj polewę karmelową. Do garnuszka wsyp cukier i wlej wodę. Dokładnie rozmieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Pędzelkiem zwilżonym wodą zmyj kryształki cukru, które osadziły się ponad powierzchnią płynu. Gotuj na małym ogniu (nie mieszając), aż płyn stanie się bursztynowy. Wyłącz ogień i dodaj masło. Rozpuść je i po krótkiej chwili dodaj śmietankę (uwaga! Będzie bardzo bulgotać!). Gotowy sos ostudź. Zimnym polej sernik, oprósz solą.
—–
*Dynię pokrój w plastry, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do miękkości, ok. 15-20 minut. Z lekko przestudzonych kawałków zdejmij skórkę- wystarczy wyjąć miąższ łyżką. Przełóż go do miski i rozdrobnij widelcem.
-
Teraz jest najlepszy czas na dynię! Nie ma co zwlekać! :)
Wygląda bosko! Zdecydowanie trzeba go zrobić!
Prosiłabym tylko o doprecyzowanie – co znaczy serek kremowy? O jaki konkretnie rodzaj twarogu ci chodzi?
Pozdrawiam serdecznie!
-
Chodzi o serek typu “philadelphia”, ale innych marek też jak najbardziej się nada. Ja użyłam nawet takiego o obniżonej zawartości tłuszczu (5%).
serek kremowy – jakiego typu? Bardziej jak mascarpone czy jak philadephia, czy całkiem ser na sernik? :D Zapisuję sobie składniki i mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda się zrobić :D
-
Użyłam typu “Philadelphia”, o obniżonej zawartości tłuszczu.
Fanatstyczne
-
Dziękuję! :)
Czy bardzo wyczuwalny jest smak dyni?
-
Nie, ciasto ma dyniową nutę, ale ona nie dominuje. Jeśli wolisz go jeszcze bardziej stłumić, możesz doprawić masę cynamonem i zrobić korzenną wersję ciasta.
Zrobiłam podwójną porcję w tortownicy o średnicy 26cm. Użyłam twarogu sernikowego (zmielonego, w wiaderku). Dynię przed dodaniem do masy zmiksowałam ze śmietaną.
Miałam tylko problem ze spodem. Myślę, że warto zaznaczyć, że ciasteczka po połaczeniu z tłuszczem powinny być konsystencji mokrego piasku,
Masa serowa wyszła boska! Piękny kolor, konsystencja lekko budyniowa – moim zdaniem cudo! Karmelowa polewa też super! Na podwójną porcję spokojnie wystarczy pojedyńcza porcja polewy.
Dzięki za przepis i “pyszne” zdjęcia! ;) Na pewno to nie był mój ostatni dyniowy sernik.
-
Dziękuję za opinię! Szalenie się cieszę, że sernikowa dynia się sprawdziła! :)
Czy proporcje się zmienią, jeśli zrobię sernik bez puree dyniowego? Bo nie mam dyni a ochoty na serniczek nabrałam ;)
-
W proporcjach uwzględniona jest dynia, więc proszę piec na własne ryzyko ;)
Twój sernik aż cieszy oczy i mogę się założyć, że również i podniebienie.
Pozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
wspaniały! nie mogę się doczekać, kiedy i u mnie w domu zawita dynia i taki smaczny sernik :)