Przepisy
Agaty

Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem

Ciasta, Przepisy, Święta
Opis

DSC_0542

W trakcie ubiegłego weekendu poczułam już zapach Świąt. Tak, wiem trochę za wcześnie na kolędy, ale nic nie poradzę, że unoszący się po każdym kącie domu aromat cynamonu to dla mnie znak, że grudzień już tuż, tuż…

DSC_0545

To ciasto o zdecydowanym, korzennym smaku i mocnej nucie melasy. Z gatunku tych ciężkich i wilgotnych, które zachowują świeżość przed dobrych kilka dni. Tak nam smakowało, że chyba zastąpi w tym roku na wigilijnym stole klasyczny piernik.

DSC_0556

Formę do ciasta bardo dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką, nadmiar mąki wysyp. Do formy wlej ciasto, piecz ok. 60 minut w 180 oC. Po wyjęciu z pieca odczekaj 10 minut przed wyjęciem ciasta z blachy.

-->