Przepisy
Agaty

Sernik wielkanocny

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta

sernik wielkanocny z polewą czekoladową

To taki prawdziwy sernik na świąteczny stół. Wysoki, dostojny, pełen bakalii (ale tak, zdaję sobie sprawę, że rodzynki w serniku to dla wielu zło ;) Jestem z niego naprawdę dumna, bo wygląda naprawdę pięknie i chyba każdy, kto go tylko zobaczy ma od razu ochotę na kawałek. Albo nawet dwa :)

sernik wielkanocny

Jak przygotować twaróg?

Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o linię, ale umówmy się, że od święta można sobie pozwolić na taką kulinarną (i kaloryczną) rozpustę. Pamiętajcie, żeby kupić naprawdę dobry twaróg (bez żadnych sztucznych dodatków jak stabilizatory), nie słodzony i aromatyzowany. Musi być dokładnie zmielony (możecie zrobić to w domu używając np. poczciwej maszynki do mięsa. Najlepiej twaróg zmielić 3 razy, będzie miał wtedy idealną konsystencję).

kawałek sernika wielkanocnego

Sernik z tego przepisu jest naprawdę wysoki, dlatego polecam wnętrze foremki (tortownicy o średnicy ok.30 cm) wyłożyć dodatkowo obręczą z papieru do pieczenia, która będzie wystawała (co najmniej na 10 centymetrów ponad rant formy), bo ciasto jest naprawdę sporych gabarytów i wyrasta wysokie. Starczy dla naprawdę dużej (i głodnej!) familii!

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Pamiętajcie, że sernik to ciasto, które w piekarniku ślicznie wyrasta, ale zdarza się, że po wyjęciu z pieca opada. Aby tego uniknąć, nie wyjmujcie

od razu po upieczeniu sernika z pieca- musi mieć czas łagodnie i wolno stygnąć. Ja najbardziej lubię piec sernik wieczorem- zostawiam go wtedy w środku wyłączonego już piekarnika, z lekko uchylonymi drzwiczkami na całą noc. Jest wtedy idealnie schłodzony i pozostaje wysoki!

porcja sernika z bakaliami

Jeśli szukacie jeszcze innych sernikowych inspiracji, zapraszam O TUTAJ po drugi przepis na świetny sernik wielkanocny!