Przepisy
Agaty

Sernik wielkanocny

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

sernik wielkanocny z polewą czekoladową

To taki prawdziwy sernik na świąteczny stół. Wysoki, dostojny, pełen bakalii (ale tak, zdaję sobie sprawę, że rodzynki w serniku to dla wielu zło ;) Jestem z niego naprawdę dumna, bo wygląda naprawdę pięknie i chyba każdy, kto go tylko zobaczy ma od razu ochotę na kawałek. Albo nawet dwa :)

sernik wielkanocny

Jak przygotować twaróg?

Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o linię, ale umówmy się, że od święta można sobie pozwolić na taką kulinarną (i kaloryczną) rozpustę. Pamiętajcie, żeby kupić naprawdę dobry twaróg (bez żadnych sztucznych dodatków jak stabilizatory), nie słodzony i aromatyzowany. Musi być dokładnie zmielony (możecie zrobić to w domu używając np. poczciwej maszynki do mięsa. Najlepiej twaróg zmielić 3 razy, będzie miał wtedy idealną konsystencję).

kawałek sernika wielkanocnego

Sernik z tego przepisu jest naprawdę wysoki, dlatego polecam wnętrze foremki (tortownicy o średnicy ok.30 cm) wyłożyć dodatkowo obręczą z papieru do pieczenia, która będzie wystawała (co najmniej na 10 centymetrów ponad rant formy), bo ciasto jest naprawdę sporych gabarytów i wyrasta wysokie. Starczy dla naprawdę dużej (i głodnej!) familii!

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Pamiętajcie, że sernik to ciasto, które w piekarniku ślicznie wyrasta, ale zdarza się, że po wyjęciu z pieca opada. Aby tego uniknąć, nie wyjmujcie

od razu po upieczeniu sernika z pieca- musi mieć czas łagodnie i wolno stygnąć. Ja najbardziej lubię piec sernik wieczorem- zostawiam go wtedy w środku wyłączonego już piekarnika, z lekko uchylonymi drzwiczkami na całą noc. Jest wtedy idealnie schłodzony i pozostaje wysoki!

porcja sernika z bakaliami

Jeśli szukacie jeszcze innych sernikowych inspiracji, zapraszam O TUTAJ po drugi przepis na świetny sernik wielkanocny!

***

Spód:

  1. Ciastka owsiane drobno rozkrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i ułóż (dociśnij np. dnem szklanki) na dnie tortownicy o średnicy ok. 28 cm.
  2. Podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 ° C.
  3. Ostudź.

Masa serowa:

  1. Rodzynki namocz (przez ok. 1 godzinę) w soku pomarańczowym.
  2. W misie miksera rozetrzyj mało z cukrem i esencją waniliową do otrzymania puszystej masy.
  3. Kolejno dodawaj żółtka.
  4. Ciągle miksując wsyp budyń (proszek), wymieszaj.
  5. Stopniowo, ciągle miksując, dodawaj twaróg.
  6. Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu, dodaj razem ze skórką pomarańczową do masy serowej.
  7. W osobnej misce ubij białka ubij na sztywną pianę.
  8. Delikatnie (partiami) wymieszaj łyżką/ silikonową szpatułką ubite białka do masy serowej.
  9. Brzegi tortownicy (z wcześniej podpieczonym dnem) wyłóż dodatkowo szerokim (wystającym ok. 10-15 cm ponad rant tortownicy) pasem papieru do pieczenia- sernik wyrośnie wysoki- musi mieć miejsce :)
  10. Masę serową przełóż do tortownicy
  11. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Sernik zostaw w ciepłym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami, aż zupełnie wystygnie (najlepiej nawet przez całą noc).

Polewa:

Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej), połącz z masłem i śmietanką, wylej na wierzch ciasta. Schłódź.

-->