Sernik z tartym ciastem czkoladowym
Na zegarze wybiła 20, a mi zrobił się wielka ochota na sernik! Długo nie czekając odpaliłam komputer, trochę poklikałam (szukając przepisu), męża wysłałam do sklepu po brakujące składniki (głównie ser) i wzięłam się do roboty. A roboty nie było dużo, więc to przepis dobry na szybkie, wieczorne wyzwanie cukiernicze.
- spód
- mąka pszenna - 230 g
- masło - 110 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kakao - 1 łyżka
- cukier puder - 2 łyżki
- mleko - 2 łyżki
- masa serowa
- twaróg - 600 g, trzykrotnie mielony
- jajko - 2 szt
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- skórka z cytryny - 1 łyżka
Wymieszać w dużej misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, kakao, cukier oraz mleko. Rękoma zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, włożyć na min. 1/2 godziny do lodówki.
W tym czasie zmiksować serek, żółtka, wanilię, skórkę cytrynową, skrobię i cukier na puszystą masę. W kolejnej misce ubić białka na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą serową.
Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki (o średnicy ok.23 cm), na wierzch wylać masę serową, wierzch pokryć drugą porcją startego surowego ciasta. Piec w 175oC ok. 50 minut (po upieczeniu środek pozostanie półpłynny, ale zestali się po wystudzeniu).
czy skrobię kukurydzianą można pominąć lub zastąpić np. ziemniaczaną?
-
Tak, bez problemu.
-
to super, więc ten sernik “zasiądzie” do naszej wielkanocnej kawy :)))
pozdrawiam-y świątecznie
-
Smacznego i wesołych ! :)
-
-
w jakiej foremce upiec to ciasto? wydaje się, że nie wyrosło za dużo, więc czy forma do tart wystarczy?
Jejku, to ulubione ciasto z.mojego.dziecinstwa!!Chcialabym moc je zrobic,ale tam gdzie mieszkam w Hiszpanii nie moge.dostac sera na sernik :(
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Witam!
Mam pytanie-czy do spodu nie należałoby dodać jajko, bo konsystencja jest zbyt sucha.
Z góry dziękuje za podpowiedź