Słoikowa sałatka piknikowa
Majówkowy długi weekend przed nami, czas więc najwyższy zakasać rękawy, trzymać kciuki, by nie padało i zabrać się za przygotowanie przekąsek.
Zaczniemy od sałatki, bo wiadomo, że poza nią na pewno coś konkretnego wyląduje na grillu.
Z sałatkami „na wynos” jest zwykle jednak taki problem, że warzywa w nich miękną, nasiąkają dressingiem i szybko stają się hmmm… średnio apetyczne.
Mojej dzisiejszej propozycji czas jest tylko sprzymierzeńcem. Dolna warstwa- cebula- marynuje się w oliwie i occie, na niej układam ciecierzycę, na samym wierzch zaś najdelikatniejszy składnik- pomidory z bazylią. Przed jedzeniem wystarczy odwrócić słoik do góry dnem, zawartość przełożyć na miseczkę, a sos zebrany na dnie sam doprawi wszystkie składniki.
Proporcje na 1 duży słoik- 2 porcje sałatki.
Wygląga apetycznie, dla mnie idealna propozycja na drugie śniadanie do pracy. Dziękuję