Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać mąkę, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajko i masło. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 1 minucie odlać wodę. Przełożyć do ciasta. Dobrze wyrobić ciasto- powinno być dosyć luźne i elastyczne. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki obrane jabłka (można posypać je cynamonem i 2 łyżkami brązowego cukru lub kruszonką). Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec ok. 40 minut w 180 oC.
WITAM! Jaki rozmiar formy będzie odpowiedni do tego ciasta?