Przepisy
Agaty

Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe

Ciasteczka, Desery, Przekąski, Przepisy, Śniadania, Vege
Opis

batoniki owsiano-sezamowe (2)

We wczorajszym odcinku „Tajemniczego składnika” (Telewizja POLSAT, wtorek 21:35), Marcin Przybysz (mój faworyt zeszłej serii Top Chef!) zajął się tematem śniadań. Ja dziś również do niego nawiążę, choć w nieco innej formie.

batoniki owsiano-sezamowe (10)

Pomyślałam o połączeniu dwóch kwestii- pomysłu na wygodne drugie śniadanie i … zbliżającej się majówce.

batoniki owsiano-sezamowe (7)

Moja propozycja musiała więc być łatwa do transportowania, zdrowa, wygodna do jedzenia i pyszna, naturalnie! Postawiłam więc na batoniki owsiane.

batoniki owsiano-sezamowe (3) batoniki owsiano-sezamowe (4) batoniki owsiano-sezamowe (5)

Pachną sezamem (za sprawą dodatku tahini), pełne są orzechów, ziaren i słodkich suszonych owoców. Mogłabym je jeść cały dzień- i to nie tylko na śniadanie :)

batoniki owsiano-sezamowe (1)

Foremkę (ok. 20×30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na niego mieszankę, dokładnie dociśnij do dna np. denkiem słoika.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 15 minut. Lekko ciepłą jeszcze masę dociśnij dłonią, by mieć pewność, że masa na batoniki będzie zwarta. Ostudź, pokrój na porcje, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pokruszone batoniki są idealnym dodatkiem do jogurtu- to idealna granola.

-->