Przepisy
Agaty

Suflet serowy ze szpinakiem- na wielkanocne śniadanie

Jajka, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Święta
Opis

Wielkanoc bezsprzecznie kojarzy się z jajkami, a nie znam bardziej eleganckiego sposobu ich podania, jak w formie sufletu właśnie.

suflet ze szpinakiem (4)

I tak, jak rozumiem brak czasu na jego przygotowanie w przeciętny dzień, tak w Święta o wolny czas i celebrowanie posiłków nietrudno.

suflet ze szpinakiem (1)

Posadźcie więc całą rodzinę przy stole, niech mają kilka minut na pogawędkę, a w tym czasie weźcie się za przygotowanie sufletu. Bo to on już za moment będzie najważniejszy. To goście czekają na suflet. Nigdy odwrotnie!

suflet ze szpinakiem (2)

Proporcje na 2-3 porcje w zależności od wielkości kokilek.

 

 

***

Naczynka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, usuń (wysyp) jej nadmiar.

Cebulką drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, przypraw gałką i duś, aż wyparuje z niego cały płyn. Ostudź.

W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, gotuj przez ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj mleko, wymieszaj trzepaczką (rózgą). Zagotuj.

Zdejmij z ognia, dodaj ser, pieprz cayenne i wymieszaj.

Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu oraz szpinak.

Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawaj do ciasta. Mieszaj delikatnie szpatułką, aby białka utraciły jak najmniej powietrza, a masa pozostała puszysta.

Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając nadmiar ciasta i tym samym oczyść rant kokilki.

Piecz ok. 12 minut w temp. 200 oC.

-->