Przepisy
Agaty

Warsztaty czyli mazurki i #tajemniczyskładnik

Ciasta, Konkursy i Testy, Święta
Opis

wielka (16)

To już powoli świecka tradycja, że razem z marką Electrolux organizujemy w Warsztatach Kuchni Agaty wspólne gotowanie (TU możecie podejrzeć filmik z zeszłorocznego spotkania, w którym wzięli udział Fashionelka i Kominek).

wielka (1)

Wiosna, oraz nowy program „Tajemniczy składnik” (emitowany we wtorki w telewizji POLSAT, oglądacie?), skłoniły nas do przygotowania spotkania w świątecznym i słodkim mazurkowym klimacie.

wielka (8)

Nie obyło się więc bez , orzechów, mielonych migdałów i lukru. Piekłyśmy, jadłyśmy i zdradzałyśmy swoje sposoby na ten wielkanocny deser, bo jak się okazało, każda z nas ma swój #tajemniczyskładnik, który sprawia, że to właśnie jej mazurek jest pyszny i wyjątkowy!

wielka (21)

wielka (20)

 

Oto więc światowa prapremiera wielkanocnego filmu pachnącego bakaliami, prosto z zeszłotygodniowego spotkania przy kuchennym stole:

 

***

wielka (29)

Poniżej zaś przepis na wyjątkowy mazurek „made in USA” :)

wielka (30)

 

Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadratowy placek. Brzegi zawiń, aby powstał wyższy rant („ramka” z ciasta). Wstaw do piekarnika nagranego do 180 oC i piecz około kwadransa, do zarumienia. Ostudź.

Masło ubij z cukrem, dodaj pozostałe składniki kremu i miksuj, aż wszystkie dokładnie się połączą, a krem będzie puszysty.

Rozprowadź na upieczonych kruchym spodzie.  Na wierzchu rozłóż solone precelki, ozdób nitkami kajmaku (najlepiej lekko go podgrzać, będzie bardziej płynny) i roztopionej gorzkiej czekolady.

Do robienia takich ozdób używam woreczka foliowego, z uciętym rogiem, który doskonale zastępuje w tym przypadku rękaw cukierniczy.

-->