Przepisy
Agaty

Świąteczny dorsz na grzybowym kaszotto

Boże Narodzenie, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza

 

Dorsz na kaszotto z grzybami

Jakiś czas temu, wiedziona kobiecą ciekawością ;), zrobiłam na moim Instagramie (na który swoją droga serdecznie zapraszam- O TUTAJ) małą sondę z pytaniem, czy na Wigilię trzymacie się ściśle tradycyjnych 12 potraw, czy może wkroczyła już nowoczesność i wszystko jest dozwolone? Duża większość odpowiedziała, że idziemy w kierunku zmian- zachowujemy bezmięsny  charakter Wigilii, ale nie ograniczamy się li tylko do karpia i uszek.

Idąc tym tropem przygotowałam dziś dla Was propozycję na wigilijne danie z małym „twistem”. Jest i ryba, i suszone grzyby- czyli składniki jak najbardziej klasyczne, ale w wersji nieco bardziej nowoczesnej.

Jaką rybę wybrać?

Do przygotowania tego wigilijnego dania rybnego wybrałam dorsza, a konkretnie polędwiczkę z dorsza. To białe i bardzo delikatne mięso. Nie potrzebuje dużo przypraw i dodatków- moją rybę usmażyłam po prostu na maśle, wcześniej lekko tylko oprószyłam mąką. Możecie ją jednak także upiec. Jeśli kupicie rybę mrożoną, należy ją wcześniej odmrozić i przed smażeniem osuszyć (ręcznikiem papierowym) z nadmiary wilgoci.

Jak przygotować „kaszotto”?

Drugim, obok ryby najważniejszym elementem dania jest „kaszotto” czyli wzorowane na włoskim risotto danie z gotowanej kaszy (ja wybrałam moją ukochaną kaszę jęczmienną pęczak) z suszonymi grzybami leśnymi- przyznacie, że kasza z grzybami to wyjątkowo polskie połączenie i wspaniale sprawdzi się nie świątecznym stole, prawda?

Ważne, aby delikatna ryba spoczęła na równie delikatnym grzybowym kaszotto- musi być ono kremowe. Gotujemy więc kaszę na małym ogniu, od czasu do czasu podlewamy dobrym bulionem warzywnym przygotowanym z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowe kaszotto grzybowe zagęszczamy tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Dzięki tym dodatkom smak dania będzie obłędnie bogaty, a konsystencją idealnie gładka.

Polędwica dorsza na grzybowym kaszotto

Oprócz suszonych grzybów, możecie wzbogacić dane dodając do niego, na sam koniec, usmażone na złoto, na maśle kawałki prawdziwków czy podgrzybków (w sezonie zimowym możecie kupić je mrożone).

 

Podaję proporcje na 3 osoby.