Przepisy
Agaty

Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. upodobań, na słodko lub słono, jak w dzisiejszej propozycji.

DSC_0911 (4)

Prosty farsz ze szpinaku doprawionego czosnkiem (obowiązkowo!) i słonym serem feta.

DSC_0906 (4)

DSC_0907 (4)

DSC_0908 (4)

DSC_0909 (4)

Pierożki świetne do jedzenia na ciepło i zimno, świetny pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły tym bardziej, że ciasto filo nie rozmięka i długo pozostaje apetycznie chrupiące.

DSC_0919 (3)

Płaty ciasta smaruj oliwą, układaj jeden na drugim (4 warstwy), wytnij długie prostokąty. Na cieście ułóż porcję farszu, składaj ciasto na kształt trójkąta, na całej długości płata (jak na zdjęciach). Piecz ok. 20 min. w temp. 200 oC.

 

-->