Powoli zaczynamy zbliżać się do Wielkanocnych tematów, na blogu nie może więc zabraknąć babek pod kilkoma co najmniej postaciami.
Ta wersja, z marcepanem i makiem przypomina mi w smaku pyszne nadzienie do świętomarcińskich rogalików. Słodkie, pełne smaku, dość ciężkie, po prostu pyszne.
Taka też jest ta babka, mnie zachwyciła (a do tego super-łatwa w przygotowaniu!).
Składniki:
jogurt naturalny - 1 szklanka
olej - 1/3 szklanki
jajko - 3 szt
cukier - 3/4 szklanki
mąka pszenna - 2 szklaki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mak - 4 łyżki
marcepan - 100 g
esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki (lub migdałowa)
lukier - do podania
masło - do nasmarowania foremki (plus 2 łyżki mąki do obsypania)
Przygotowanie:
Marcepan pokrój w małą kostkę.
W misce połącz jogurt, jajka, olej i cukier, wymieszaj łyżką. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj- także łyżką. Dodaj marcepan, połącz.
Ciasto wlej do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki, piecz ok. 60 minut w temp. 170 oC.
Przepis
Babka marcepanowa z makiem
Składniki:
jogurt naturalny - 1 szklanka
olej - 1/3 szklanki
jajko - 3 szt
cukier - 3/4 szklanki
mąka pszenna - 2 szklaki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mak - 4 łyżki
marcepan - 100 g
esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki (lub migdałowa)
lukier - do podania
masło - do nasmarowania foremki (plus 2 łyżki mąki do obsypania)
Przygotowanie:
Marcepan pokrój w małą kostkę.
W misce połącz jogurt, jajka, olej i cukier, wymieszaj łyżką. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj- także łyżką. Dodaj marcepan, połącz.
Ciasto wlej do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki, piecz ok. 60 minut w temp. 170 oC.
Pani Agato, jakiej wielkości ma być foremka? Dziękuję za odpowiedź:)