Przepisy
Agaty

Truskawki z rabarbarem pod twarogowym ciastem

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy
Opis

truskawki z rabarbarem (1)

Najprostszy i najlepszy czerwcowy duet czyli truskawki z rabarbarem. Zapiekane pod kruchym ciastem z dodatkiem twarożku (uwielbiam takie polskie smaki!).

truskawki z rabarbarem (2)

Najwygodniej przygotować go na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Zawsze to jedno naczynie do zmywania mniej!:)

truskawki z rabarbarem (4)

Idealny deser podany lekko jeszcze ciepły, z gałką lodów albo chłodnym sosem waniliowym!

truskawki z rabarbarem (7)

Proporcje na naczynie do zapiekania o średnicy ok.25 cm

Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier i rabarbar, smaż 3 minuty, dorzuć truskawki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do owoców, dokładnie wymieszaj, zagotuj.

W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj wanilię, twarożek i zimne masło pokrojone w małą kostkę, wymieszaj widelcem, aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Wlej kefir, wymieszaj ciasto.

Owoce przełóż do naczynia do zapiekania (lub pozostaw na patelni, jeśli można wstawić ją do pieca).

Na wierzchu owoców układaj porcje ciasta np. łyżką do lodów. Wierzch możesz dodatkowo posypać grubym cukrem. Piecz ok. 25 minut w temp. 200 oC.

-->