Przepisy
Agaty

Vinegrette z miodem i czosnkiem

Przepisy – blog kulinarny, Sosy
Opis

Dziś zaczniemy od podstaw, czyli sprawdzonego przepisu na (mój) sos vinegrette. Kilka prostych składników, z których najważniejsze to oliwa i ocet winny plus ulubione dodatki- czasem drobno poszatkowana szalotka, dziś- ząbek czosnku.

Sos najłatwiej jest zrobić w małym, zakręcanym słoiczku. Mieszając niczym 'szejkerem’ bardzo szybko uzyskamy kremową emulsję.

Ale od początku i krok po kroku.

Dolej ocet.

Wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku.

Dopraw miodem, szczyptą soli oraz pieprzu. Energicznie wymieszaj.

Gotowy sos możesz kilka dni trzymać w zamkniętym słoiczku w lodówce, ale pamiętaj, że nabierać będzie bardziej intensywnego czosnkowego aromatu.

Przed użyciem wstrząśnij.

Podawaj z sałatą lub innymi warzywami

 

-->