Waniliowe ciasteczka z czekoladą
W piątkowym wpisie testowałam kuchenkę Jet Chef firmy Whirlpool piekąc w niej waniliowe ciasteczka z czekoladą.
Choć ja do ich przyrządzenia użyłam tak wyrafinowanego sprzętu, ciasteczka świetnie udadzą się także pieczone w tradycyjnym piekarniku.
Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Czyli najlepsze! :)
- masło - 3/4 szklanki
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajka - 2 szt
- mąka pszenna - 2 szklanki
- skrobia kukurydziana - 2 łyżki
- soda - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- groszki czekoladowe (małe) - 150 g
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijaj kolejno jajka, ciągle miksując. Wlej esencję waniliową.
Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Wymieszaj.
Dorzuć groszki czekoladowe.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto łyżką do lodów, zostawiając ok. 5 cm odstępy pomiędzy poszczególnym ciastkami. Piecz ok. 15 minut w temp. 180 oC.
Po upieczeniu ciastka delikatnie przenieś łopatką na kratkę, aby ostygły. Uwaga, gorące są miękkie.
-
Nawalić łyżką! ;)
Świetne ciasteczka:)
Takie równiutkie :)
Schrupałabym sobie takie na drugie śniadanko w szkole:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)
mnie to też irytuje – podawanie ilości masła w szklankach.niedorzeczność
Musisz utrzeć czyli ma być miękkie ale nie wodniste.
Z daleka nałożone na blachę ciasto wygląda jak smakowite lody bakaliowe… ^^
-
Mi też się z tym skojarzyły! :)
American cookies! :)
Dla mnie podawanie masła w szklankach to dobry sposób, ponieważ nie posiadam wagi.
Genialne :)
Agato a skąd bierzesz groszki czekoladowe?
-
Można je kupic, szczególnie teraz przed Świętami w większości sklepów np. w Biedronce.
:) Ciesteczka przetestowane, wyszły bardzo dobre, choć nie dokładnie takie jak na przepisie;) przypuszczam, że to dlatego, że dałam za mało masła. Ile tego masła ma być wagowo?
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
masło w szklance?:P czyli mam je rozpuścić? czy nawalić łyżką do szklanki:P?