Warzywno-makaronowe babeczki piknikowe
Uwielbiam dania „2 w 1”, to znaczy takie, które wspaniale smakują jeszcze gorące, wyciągnięte prosto z pieca, ale równie smaczne są w lunchboxie, czy na pikniku, kiedy następnego dnia zabieram je ze sobą na przekąskę w parku.
Takie właśnie są moje warzywno- makaronowe muffiny. Co więcej, ich skład może być w zasadzie dowolny. Wystarczy dobrej jakości makaron jajeczny i warzywa- cukinia, brokuł, kalafior, cebula, papryka, pomidory- ogranicza nas tylko zaopatrzenie lodówki :)
Do upieczenia moich wytrawnych muffinek wykorzystałam świeży makaron (przez Włochów nazywany „pasta fresca„) Hilcona. I tu pierwsze zdziwienie. To marka z … Liechtensteinu (policzcie proszę szybko, ile firm z tego kraju potraficie wymienić :), specjalizująca się w produkcji makaronów, sosów i dań warzywnych (kalafiorowe kotleciki od nich skradły moje serce!).
Składy produktów wręcz doskonałe, dbałość o ekologię wpisana w politykę firmy, smak niczym spod ręki włoskiej mammy. Fettuccine, jakich użyłam do przygotowania wege „babeczek” sprawdziło się doskonale!
Ps. Na stronie Hilcona trwa konkurs. Do wygrania bajeczny weekend w Rzymie! Klikajcie, wysyłajcie zgłoszenia, wygrywajcie!
świetny pomysł na wykorzystanie resztek makaronu z obiadu :-) Urocze papilotki!