Przepisy
Agaty

Wytrawne placuszki z sadzonym jajkiem, cheddarem i chorizo

Naleśniki & placuszki, Przepisy, Śniadania
Opis

Już nie raz Wam mówiłam, że weekendowe śniadania to w naszym domu czas placków wszelakich.  Nie ukrywam, zwykle na słodko. Czasami jednak mam ochotę na „konkrety”, wtedy wygrywa opcja wytrawna!

wytrawne pankejki kuchnia agaty (1)

Do przygotowania tych pankejków użyć możecie w zasadzie dowolnych dodatków. Ja użyłam cheddara (każdy ser o zdecydowanym smaku się nada), do tego chorizo (tu znowu uwaga- możecie użyć każdej innej kiełbasy/salami/szynki itp),  na koniec zaś coś zielonego- gruby szczypior.

wytrawne pankejki kuchnia agaty (5)

wytrawne pankejki kuchnia agaty (4)

wytrawne pankejki kuchnia agaty (3)

Nie ma żadnych przeszkód by uzupełnić przepis bazowy ulubionymi składnikami, ogranicza nas tylko wyobraźnia (i zawartość lodówki;)

wytrawne pankejki kuchnia agaty (2)

Z podanych proporcji usmażycie ok. 8 placków. Każdy podałam dodatkowo z sadzonym jajkiem. Płynne żółtko, obowiązkowo! :)

Chorizo (lub inną kiełbasę) lekko przesmaż.

Do ciasta dodaj dodatki: choriozo, cheddar i szczypior. Wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolej jeszcze 2-3 łyżki mleka.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.

W tym samym czasie, na drugiej patelni, usmaż sadzone jajka. Podawaj na plackach, ze szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem.

-->