Przepisy
Agaty

Wątroba cielęca w sosie z białego wina

Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Wątroba cielęca nie jest zapewne najpopularniejszym produktem w naszych sklepach. Teraz półki opanowała ta drobiowa, zastępując wątrobę wieprzową- żylastą zmorę czasów mojego dzieciństwa.

DSC_0006

Wątroba cielęca jest delikatna, należy smażyć ją delikatnie, w formie „podeszwy” żadne mięso nie smakuje dobrze.

DSC_0002

Do mojej dobrałam sos na bazie białego wina, czosnku i pietruszki, zwykle podawany do owoców morza, w tym zestawieniu też świetnie się odnajduje. Tak podaną wątróbkę jedliśmy kiedyś w Portugalii i muszę przyznać, że jest to jedno z (wielu!) kulinarnych odkryć, jakie stamtąd przywieźliśmy.

Na patelni zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlej wino i gotuj kilka minut, aż część płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć natkę pietruszki. Sosem polej usmażoną wątróbkę. Podawaj z bagietką.

-->