Przepisy
Agaty

Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

Sama nazwa nie mówi zbyt dużo o istocie dania, a dzieje się w nim naprawdę sporo! Jadłam kiedyś w Szwajcarii gołąbki owinięte buraczanymi liśćmi, w Turcji spotkacie je w mini wersji (to Pazi Sarmasi), z mięsem i ryżem, niczym u naszej babci. Ja trochę poeksperymentowałam i przygotowałam wytrawne nadzienie, ze słodkimi nutami, w sam raz na letnią przekąskę!

Moje wege (a nawet wegańskie, jeśli zrezygnujecie z jogurtu do podania) mini gołąbki w liściach buraka nadziałam ryżem, bakłażanem, pomidorami, rodzynkami – same pyszne rzeczy!

Wielkość gołąbków zależeć będzie oczywiście od wielkości liści, jednak jest to danie idealne na przekąskę- nie oczekujcie porcji wielkości naszych klasycznych, kapuścianych gołąbków :)

Danie podałam z jogurtem greckim, pestkami granatu posiekaną natką, odrobiną świeżej mięty i kilkoma kroplami sosu chili na wierzchu.