Przepisy
Agaty

Wytrawne „bułeczki” scones z cebulką i serem

Kuchnie świata, Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny

Trudno szukać polskiego odpowiednika brytyjskiego wypieku o nazwie „scones”. Moim zdaniem to skrzyżowanie poczciwej bułeczki z przepychem dodatków i masła. Są lekko chrupiące na zewnątrz, miękkie i puszyste w środku. Pachną masłem i jak widać, świetnie sprawdzają się nie tylko w słodkim wydaniu (jakie Wam już kilkukrotnie przedstawiałam na blogu w wersji z owocami, malinowej lub z borówkami – to od razu linki do przepisów).

Tym razem postawiłam na wersję wytrawną- świetną alternatywę dla kolacyjnej kanapki, ale też rewelacyjny pomysł na imprezową przekąskę.

Przy robieniu scones trzeba trzymać się podobnych zasad co przy kruchym cieście: ważne, żeby zbytnio nie ocieplić masła- składniki tylko siekamy nożem, aż powstanie coś na kształt kruszonki, a następie dwa-trzy szybkie ruchy i łączymy je w całość. Tylko tyle! Dzięki temu bułeczki będą niebiańsko lekkie i poprzetykane listkowymi warstwami maślanego ciasta.

Z podanych proporcji upiekłam 10 sztuk „scones” o ok.8 cm średnicy każda.