Przepisy
Agaty

Botwinka z pieczonymi burakami
Obiady, Przepisy, Warzywa, Zupy
Opis

botwinka

Jestem wielką fanką: pieczonych warzyw (wszelakich) i ułatwiania sobie pracy. Idąc tym tropem przygotowałam botwinkę na bazie pieczonych buraków właśnie.

Zawinięte w folię aluminiową, buraki pieczone w skórkach zachowują całą swoją słodycz i niepowtarzalny smak- zupa stanie się więc wyjątkowo “buraczkowa”. Ale wspominałam też o ułatwieniu sobie życia- takie bowiem upieczone już buraczki bajecznie łatwo się obiera, skórka schodzi z nich w zasadzie sama, często nie trzeba wziąc nawet nożyka do ręki, wystarczy palcami ściągnąć łupinkę i gotowe (w porównaniu z obieraniem świeżej, twardej buraczanej skóry- to naprawdę rewolucja!).

botwinka z jajkiem

Moją botwinkę z pieczonymi buraczkami podałam tak, jak pamiętam z dzieciństwa i jak smakuje mi najbardziej: z ugotowanymi osobno ziemniakami polanymi usmażoną na złoto cebulką i gotowanym jajkiem. To się nazywa prawdziwy, letni obiad!

zupa botwina

Botwinkę przygotować możecie w wersji bezmięsnej lub na klasycznym rosole, do wyboru!

zupa botwinka z jajkiem

Jeśli szukacie klasycznego przepisu na botwinkę, taki też naturalnie znajdziecie na blogu, pod TYM linkiem. Smacznego!