Przepisy
Agaty

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

Mój synek jest wielkim fanem tarty ze szpinakiem. To szybsza wersja tego dania- nie trzeba przygotowywać spodu z kruchego ciasta (używam dobrej jakości gotowego ciasta francuskiego), poza tym mniejsze porcje szybciej się pieką niż cała tarta, dlatego obiad/ciepła przekąska gotowa jest w mniej niż pół godziny. Szpinak w tym przepisie doprawiony jest fetą, parmezanem i dodatkowo twarogiem, nadzienie jest więc wyraziste w smaku i pożywne.

Żeby wytrawne ciastka dobrze się udały i ciasto pozostało cudownie chrupiące ważne, aby nadzienie nie było zbyt wilgotne- szpinak przed przygotowaniem farszu musi być dobrze odciśnięty, aby nie miał zbyt dużej ilości wody. Ciasto francuskie tez musi być prosto z lodówki (łatwiej będzie z nim pracować). Dodatkowo farsz musi być chłodny, przygotujcie go nieco wcześniej, aby dobrze ostygł- wtedy ciastka udadzą się idealnie.

Do przygotowania ciastek wykorzystałam mrożony szpinak, możecie jednak naturalnie wykorzystać świeży!

Ilość porcji jakie otrzymacie zależy oczywiście od tego,ile nadzienia nałożycie do ciastek i jak duże porcje przygotujecie.