Przepisy
Agaty

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Przekąski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Mój synek jest wielkim fanem tarty ze szpinakiem. To szybsza wersja tego dania- nie trzeba przygotowywać spodu z kruchego ciasta (używam dobrej jakości gotowego ciasta francuskiego), poza tym mniejsze porcje szybciej się pieką niż cała tarta, dlatego obiad/ciepła przekąska gotowa jest w mniej niż pół godziny. Szpinak w tym przepisie doprawiony jest fetą, parmezanem i dodatkowo twarogiem, nadzienie jest więc wyraziste w smaku i pożywne.

Żeby wytrawne ciastka dobrze się udały i ciasto pozostało cudownie chrupiące ważne, aby nadzienie nie było zbyt wilgotne- szpinak przed przygotowaniem farszu musi być dobrze odciśnięty, aby nie miał zbyt dużej ilości wody. Ciasto francuskie tez musi być prosto z lodówki (łatwiej będzie z nim pracować). Dodatkowo farsz musi być chłodny, przygotujcie go nieco wcześniej, aby dobrze ostygł- wtedy ciastka udadzą się idealnie.

Do przygotowania ciastek wykorzystałam mrożony szpinak, możecie jednak naturalnie wykorzystać świeży!

Ilość porcji jakie otrzymacie zależy oczywiście od tego,ile nadzienia nałożycie do ciastek i jak duże porcje przygotujecie.

Na patelnię wlej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek (możesz dolać odrobinę wody i poddusić je, aby były zupełnie miękkie).

Cebulę z czosnkiem dodaj do szpinaku. Dodaj także 1 jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną fetę oraz twaróg, tarty parmezan. Wymieszaj. Dopraw do smaku.

Schłodzone ciasto francuskie pokrój na prostokąty. Na środek każdego nałóż porcję farszu, zostawiając min. 1 cm wolny brzeg dookoła nadzienia.

Roztrzep pozostałe jajko i posmaruj nim wolny brzeg wokół nadzienia.

Na wierzch nałóż drugi kawałek ciasta. Sklej dokładnie brzegi (najlepiej robić to od razu na blaszce, na której ciastka będą pieczone).

W górnej warstwie ciasta zrób kilka nacięć (aby nadmiar wilgoci mógł się wydostać w trakcie pieczenia). Wierzch posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Piecz do zarumieniania, ok. 25 minut w temp. 210 oC.

 

-->