Przepisy
Agaty

Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu)

Ciasta, Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Ten chlebek (czy może ciasto?) to w zasadzie same bakalie! To właśnie suszone owoce (namoczone wcześniej w aromatycznej herbacie) nadają mu słodycz i smak, a także zapewniają długą świeżość.

Do namoczenia bakalii wykorzystałam herbatę „masala chai” o lekkich nutach kardamonu i goździków, a do samego ciasta dodałam ekstra szczyptę arabskiej przyprawy „7 smaków”, zastąpić ją jednak możecie cynamonem lub w ogóle pominąć te korzenne nuty.  Następnym razem kusi mnie dodanie skórki otartej z pomarańczy i namoczenie bakalii w jej soku. Jednak i bez tych dodatków chlebek będzie pyszny i słodki!

Proporcje użytych bakalii mogą być w zasadzie dowolne, ważne, by odmierzyć ich 2 i 1/2 szklanki- mieszanki rodzynków, pokrojonych moreli, daktyli czy fig.

Z podanych proporcji upieczecie chlebek bakaliowy  w klasycznej foremce – korytku o wymiarach ok. 25 x 10 cm.

 

Zaparz szklankę mocnej herbaty. Zalej nią bakalie i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, by owoce wchłonęły płyn i stały się miękkie.

Do nasączonych owoców dodaj jajko, wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt suche (konsystencja zależy od tego, ile płynu wypiją owoce), dolej nieco mleka, 1/4 szklanki powinna wystarczyć.

Ciasto przełóż do foremki „korytka” wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 55 minut, przed podaniem dokładnie ostudź.

-->