Przepisy
Agaty

Zakwas na barszcz (krok po kroku)

Przepisy, Święta, Zupy
Opis

Pierwszy raz zakwas zrobiłam rok temu i już wiem, że nie ma lepszej bazy do (nie tylko) wigilijnego barszczu!

Zakwas robi się sam i to jest jego niezaprzeczalna zaleta. Jestem przekonana, że każdy znajdzie w wirze przedświątecznych zadań, 10 minut, aby przygotować tę kwintesencję zdrowego smaku.

Ale po kolei:

Do miski (dużego słoika) włóż obrane, pokrojone buraki

DSC_0941

Dodaj ziele angielskie i liść laurowy

DSC_0944

oraz czosnek

DSC_0945

całość zalej przegotowaną i ostudzoną wodą z solą

DSC_0949

Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce (wystarczy kuchenny blat) na kilka dni. Gotowy zakwas powinien mieć intensywny smak, podobny do wody z kiszonych ogórków. Nie może pokawić się na nim pleśń!

DSC_0950

A na koniec rada najważniejsza: przy obieraniu buraków, nie zapomnijcie o rękawiczkach! :)

DSC_0943

Buraki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do nich ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Zalej wodą z solą (musi pokryć wszystkie kawałki warzyw). Naczynie przykryj kawałkiem tkaniny (np. gazą), odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni.

Gotowy zakwas przecedź. Aby ugotować barszcz, połącz go z bulionem warzywnym (grzybowym), dopraw do smaku majerankiem, solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.

-->