Przepisy
Agaty

Pierogi z kaczką i suszonymi śliwkami

Pierogi & kluski, Przepisy, Święta
Opis

Takie pierożki mogą z powodzeniem stać się numerem 1 na świątecznym stole, lub być świetną metodą na wykorzystanie resztek mięsa z pieczonej kaczki, pozostałej po wystawnym obiedzie.

DSC_0944 (2)

 

Zrobienie farszu jest dziecinnie proste, nie wymaga mielenia czy innych czasochłonnych zabiegów. A zrównoważony, słodko-wytrawny smak nadzienia jest wprost doskonały!

DSC_0946 (2)

Przygotuj dwie piersi kaczki (mogą być upieczone lub usmażone). Obierz je ze skóry i drobno pokrój.

Śliwki pokrój w paseczki, dodaj ziele angielskie, zalej winem i gotuj 10 minut na małym gazie. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać gładką konsystecję. Ostudź i dodaj do mięsa kaczki wraz z tłuszczem (który wytopił się w brytfance w czasie pieczenia lub na patelni). Dopraw solą, pieprzem i kolendrą.

Gotowym farszem nadziewaj pierożki, gotuj w osolonym wrzątku. Przed podaniem możesz pierogi dodatkowo usmażyć na złoto.

Z ilości składników powstanie ok. 25-30 dorodnych pierogów.

-->