Idealne chrupiące gofry
Już jakiś czas temu (przygotowując przepis na wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem- LINK TU) zdradziłam Wam mój sposób na uzyskanie idealnie chrupiących gofrów. Tym magicznym trikiem jest połączenie klasycznie używanej do wypieku gofrów mąki pszennej z … mąką z ciecierzycy. To właśnie ta druga sprawia, że przygotujecie gofry idealne, chrupkie jak marzenie!
Drugim elementem, który pozwoli na przygotowanie gofrów niczym na wakacjach nad morzem jest posiadanie gofrownicy o wysokiej mocy, kupcie więc taką, która ma jak najwięcej [W]- watów ;) I już, goframi idealnymi od teraz cieszyć się możecie codziennie!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1 litra surowego ciasta, ilość otrzymanych gofrów zależy jednak oczywiście od rodzaju gofrownicy jakiej używacie.
Idealne, mimo iż zmieniłam przepis i zamiast maślanki dałam 1/2 szklanki mleka migdałowego i 1 szklanka gazowanej wody, a zamiast cukru miód
Polecam rewelacyjne, chrupiące, treściwe, pyszne. Mąka z ciecierzycy robi swoje.