Sezon na truskawki niestety jest krótki, jem je teraz więc w zasadzie każdego dnia. Uwielbiam same, ze śmietanką, w formie koktajlu, albo … babeczek właśnie.
Choć te muffinki są pyszne same w sobie, podałam je z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Stały się dzięki temu naprawdę elegancko wyglądającym deserem. Teraz jednak w wersjo podstawowej, błyskawicznej do zrobienia!
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1 szklanka
- jogurt grecki - 1/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki (plus 3 łyżki na wierzch)
- olej - 1/3 szklanki
- jajko - 1 szt
- truskawki - ok. 25 sztuk
W misce wymieszaj suche składniki: oba rodzaje mąk, sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
W drugim naczyniu połącz mleko, jogurt, jajko i olej. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Ciasto nakładaj do foremek na babeczki, na wierzchu ułóż cząstki truskawek, posyp cukrem.
Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.





Mnie wyszło 17. Są b. dobre, delikatne, mięciutkie, nie za słodkie :)
robiłam pyszne delikatne, wilgotne, tylko że dałam po jednej truskawce do jednej babeczki i to chyba za mało
stygną sobie właśnie na kratce. to już drugi raz jak je piekę, są naprawdę pyszne i nie wymagające wielkich nakładów czasu i wysiłku :)
Witam!
Czy zamiast zwyklej maki pszenej mozna dac 2 szklanki pszennej pelnoziarnistej?Pozdrawiam
Te babeczki są boskie!! Za każdym razem kiedy je robię, znikają zanim jeszcze zdążą dobrze wystygnąć :-) Genialny przepis.
Pozdrawiam
Mega szybki i prosty przepis, dziś robiłam są przepyszne Wilgotne, miękkie, puszyste, naprawdę MEGA !!!
dzisiaj wypróbuje przepis na babeczki, bo właśnie miałam wielką ochotę takie zrobić- proste, pyszne i z truskawkami :) przepis spadł mi o poranku „z nieba”, a dokładniej z facebook’a ;) dziękuję więc i pozdrawiam :)
P.S. ten przepis jest na 12 babeczek?