Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce
We wczorajszym odcinku „Tajemniczego składnika” (Polsat, godz. 21:35) para buchała na lewo i prawo, okoń morski zaś dumnie prężył się w towarzystwie aromatycznego estragonu i słodkich pomarańczy.
Mam nadzieję, że u mnie dziś będzie równie smacznie, co we wtorkowym programie. Wiosna za oknem już prowokuje do spróbowania lżejszej kuchni, łagodnych dla figury dań, a takie idealnie przygotować możemy na parze właśnie!
Skorzystałam z mojego parowego piekarnika i przygotowałam pełen smaku, a przy tym lekki obiad: ugotowane al dente szparagi, soczysty łosoś, a całość skąpana w kremowym żółtku ugotowanego w koszulce jajka. Kulinarna poezja, a pracy przy tym tyle co nic!
Para jako #tajemniczyskładnik? A jakże!
Królewskie danie ? Za mało powiedziane. Ślinka mi leci jak psu Pawłowa i nic w tym dziwnego !