Przepisy
Agaty

Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami

Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny

tort dacquoise kuchniaagaty (4)

To bez wątpienia wyjątkowo pyszny deser. Pyszny, ale i (nie oszukujmy się!) słodki! beza, krem śmietanowy, beza,  a nawet trochę kajmaku na dokładkę- wszystko to sprawia, że dacquise to prawdziwa rozpusta!

tort dacquoise kuchniaagaty (7)

Mój tort dacquoise przygotowałam na wzór ptysi- dwa mini- krążki bezy przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascaropone, z dodatkiem orzechów włoskich, daktyli (namoczyłam je w calvadosie) ora odrobiny kajmaku- ten karmelowy akcent bardzo tu pasuje!

tort dacquoise kuchniaagaty (1)

Bezy możecie upiec trochę wcześniej, jednak sugeruję przekładać je schłodzonym kremem dopiero przed podaniem, dzięki temu beza pozostanie obłędnie chrupiąca!

tort dacquoise kuchniaagaty (2) tort dacquoise kuchniaagaty (3)

Z  podanych proporcji przygotujecie ok. 7 porcji deseru.

tort dacquoise kuchniaagaty (5)