Przepisy
Agaty

Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami

Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny

Mam wielką słabość do kruchych, maślanych ciasteczek. Te są naprawdę łatwe w przygotowaniu (nie ubrudziłam nawet miksera:), do tego nie trzeba ich nawet wykrawać. Wystarczy ciasto uformować na kształt … wałka, bagietki, kiełbaski? :) , następnie schłodzić i pokroić na plasterki, które od razu mają kształt ciasteczek.

Ponieważ musimy pokroić pełne orzechów schłodzone ciasto na krążki, warto pistacje i migdały zalać ciepłą wodą i odstawić na kwadrans, przed dodaniem do ciasta. Dzięki temu wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie.

 

Oczywiście, do przepisu wykorzystujemy pistacje niesolone, ale z powodzeniem zastąpić je można całymi migdałami, orzechami włoskimi czy laskowymi.

Ciasteczka nie są zbyt słodkie, postanowiłam podać je dodatkowo polane odrobiną gorzkiej czekolady. W takim zestawieniu są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy :)