Przepisy
Agaty

Serowa tarta z pomidorami
Przepisy, Tarty, Vege, Warzywa
Opis

Bardzo lubię wszelkie tarty i quiche, bo można do nich dodać w zasadzie dowolne składniki, jakie akurat mamy w lodówce, świetnie sprawdzają się gdy wpadają niezapowiedziani goście, a do tego świetne smakują tak podane na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno, kiedy zabieracie je na drugie śniadanie do pracy.

Do przygotowania tarty, szczególnie tej „na szybko” wybieram najczęściej ciasto francuskie (można kupić gotowe, naprawdę smaczne przygotowane na bazie prawdziwego masła, a nie wyłącznie tłuszczu palmowego).

Tak więc zapraszam dziś na tartę, której wypełnieniem jest masa serowa przygotowana na bazie mlecznej, delikatnej w smaku ricotty i intensywniejszego parmezanu. Do tego pomidory. Wybierzcie te mięsiste, wtedy nadzienie zachowa dobrą konsystencję. Świetnie sprawdzą się tu też małe, pełne smaku pomidorki koktajlowe. Masę wzbogacić możecie ulubionymi ziołami, świeża bazyli czy pietruszka będą bardzo pasować do smaku całości.

Tartę upiekłam w foremce ok. 20×25 cm.