Przepisy
Agaty

Spaghetti z jednego garnka czyli cały obiad w 10 minut
Kuchnie świata, Makarony, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Nie będę przypisywać sobie zasług za wymyślenie tego przepisu, bo to wcale nie ja. Ale pomysł jest tak świetny, że nie mogłam go wypróbować i od czasu pierwszej próby, regularnie wykorzystywać w swojej kuchni.

Jednogarnkowe spaghetti to idealny pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Wystarczy 10 minut i jeden tylko ganek, aby posiłek zrobił się sam. W magiczny sposób wszystkie składniki włożone go garnka (tak, wszystko razem! Surowy/suszony makaron z warzywami i przyprawami!) wystarczy gotować koło 9 minut, by od razu cieszyć się pysznym spaghetti, ze świeżymi pomidorami, lekkim aromacie bazylii i czosnku. Pyszna klasyka!

Do przepisu najlepiej wykorzystać pomidorki koktajlowe. Mają w sobie dużo skoncentrowanego smaku, szybko się uduszą, a przy tym ładnie prezentują się na talerzu :)

Z proporcji przygotujecie danie dla 2 osób, koniecznie podajcie je ze świeżo tartym parmezanem.

A krok po kroku wygląda to tak:

– Do garnka wkładasz makaron i połówki pomidorów…

 

– dodajesz cienko pokrojoną w piórka cebulę (+czosnek) , szczodrą szczyptę soli, trochę chili…

– na koniec: 2 gałązki bazylii, oliwa, woda.

I gotowe! :)