Przepisy
Agaty

Tzatziki
Dodatki, Grill, Kuchnie świata, Przepisy, Sosy
Opis

Mam wrażenie, że sos tzatziki jest tak popularny, że niedługo uznawany będzie za danie typowo polskie. I wcale się tej popularności nie dziwię, bo jest naprawdę pyszny!

tzatziki (2) kuchnia agaty

Podstawa to składniki, które każdy znajdzie w lodówce: jogurt (grecki, naturalny), ogórek, czosnek, świeże zioła. Na tym jednak zabawa się nie kończy! Może typowa Greczynka nie eksperymentowałaby tu z dodatkami, ale my możemy! Żeby urozmaicić sos, dodaję do niego skórkę otartą z cytryny, posiekany koperek, posiekane świeże liście mięty, oregano, kapkę oliwy a czasem i szczypior. Bo w kuchni trzeba bawić się smakami!

tzatziki (1) kuchnia agaty

tzatziki (6) kuchnia agaty

tzatziki (5) kuchnia agaty

tzatziki (4) kuchnia agaty

Sos tzatiki to doskonały kompan grillowanych warzyw i mięs, ale smakuje wyśmienicie także podany jako dip do świeżych jarzyn pokrojonych w słupki (jako przekąska) czy nawet , ot tak, rozsmarowany na chrupiącej grzance.

tzatziki (3) kuchnia agaty

Sezon grillowy przed nami, tzatziki potrzebny będzie więc naprawdę często :)