Pieczone kacze piersi z nutą pomarańczy
Są takie potrawy, do których podchodzę /-iłam/ trochę jak do jeża- z obawą, czy aby się udadzą. Tak sprawa wyglądała z kaczką. Bałam się, że ją wysuszę i będzie jak wiór. Zgłębiłam jednak temat, poczytałam (łącznie z istnym elaboratem Julii Child) i wzięłam się do roboty! Wybrałam z przepisów to, co wydawało mi się najlepsze, po czym zrobiłam (w jakieś 20 minut) NAJLEPSZE KACZE PIERSI, jakie w życiu dane mi było jeść- tak delikatne, że aż rozpływały się w ustach. Słowo!
[…] Uczciwie przyznam,że mam słabość do kaczek. Zawsze jak idę do nowej restauracji, to pierwszym daniem jakie zamawiam jest kaczka, w jakiejkolwiek postaci by nie była. Tak samo w hotelach i innych możliwych miejscach, jednak kaczka z poniższego przepisu bije je wszystkie na głowę. Jest po prostu doskonała, mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach, idealnie wysmażone, a sos tylko podkreśla jej doskonałość. Ja lubię mięso kaczki różowe w środku, jeżeli ktoś lubi bardziej wypieczone, proponuję wydłużyć czas pieczenia w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj. […]